Pink Floyd Project – Return to the Dark Side of The Moon
Ode aan Pink Floyds 1973 live-show, inclusief uitvoering van het classic album ‘The Dark Side of the Moon’
Na hun spectaculaire én meerdere keren met vijf sterren gerecenseerde show The Wall 40 Years neemt Pink Floyd Project u nu mee naar 1973. Het jaar waarin Pink Floyd transformeert van undergroundband naar wereldact. Een spectaculaire reis terug in de tijd waarin de band een show voorschotelt zoals Pink Floyd die 50 jaar geleden zelf speelde, geïnspireerd op het optreden in de unieke ‘Live at Pompeï’-concertfilm.
Op het podium experimenteert Pink Floyd Project met nummers als ‘Obscured by Clouds’, ‘Set the Controls for the Heart of the Sun’ en ‘Careful with that Axe, Eugene’.
Met het 23 minuten durende ‘Echoes’ maakt de band aan het eind van het eerste deel de opstap naar Pink Floyds grote doorbraak in 1973 met het album ‘The Dark Side of the Moon’. Deze plaat behoort tot de bestverkochte albums aller tijden en viert in 2023 zijn 50-jarig jubileum.
Na de pauze speelt Pink Floyd Project een integrale uitvoering van dit ‘classic album’, inclusief klassieke Floyd-songs als ‘Time’, ‘The Great Gig in the Sky’, ‘Us and Them’ en natuurlijk ‘Money’.
Pink Floyd Project brengt de onbetwistbare sound, look & feel van de tijdloze muziek van een van de meest invloedrijke bands aller tijden, wederom gestoken in een uniek en groots visueel spektakel.
Na het vertrek van mede-oprichter en geluidsbepaler Syd Barrett begon Pink Floyd in 1968 aan een muzikale zoektocht en experimenteerde erop los met albums als ‘Ummagumma’, ‘Atom Heart Mother’ en ‘Obscured by Clouds’. Van lieflijke luisterliedjes, elektronisch knip-en-plakwerk tot bluesrock en dromerige psychedelica. Al die experimenten vielen in 1971 op hun plek op ‘Echoes’, het prijsstuk van het album ‘Meddle’. Die plaat maakte de weg vrij voor het allesbepalende ‘The Dark Side of the Moon’, waarmee Pink Floyd twee jaar later definitief een plek verwierf in de rij van wereldacts.
Op ‘The Dark Side of the Moon’ verwerkt Roger Waters de spanningen die hij als rockartiest inmiddels aan den lijve ondervindt. De snelheid waarmee het leven voorbijgaat (‘Breathe’), reizen (‘On the Run’), tijd (‘Time’), de dood (‘The Great Gig in the Sky’), geld (‘Money’), menselijke tegenstellingen (‘Us and Them’) en gekte (‘Brain Damage’).
Begin 1973, als de band in de afrondende fase van het album verkeert, besluit Roger Waters nog een belangrijk element aan het album toe te voegen. Hij bestookt mensen in de EMI-studio, zoals de portier en musici als Henry McCollough en Paul en Linda McCartney, met vragen gelinkt aan de thema’s op het album, zoals ‘Ben je bang voor de dood?’, ‘Had je gelijk bij die discussie?’ en ‘Vind je nog steeds dat je gelijk had bij die ruzie?’. De opgenomen stemmen vormen soundcollages die als een rode draad door de plaat lopen en die bijna net zo belangrijk zijn geworden als de teksten en de muziek.
En dan is er de hartslag: vanaf de openingscollage ‘Speak To Me’ (toegeschreven aan Nick Mason) tot ‘Brain Damage’ en ‘Eclipse’, waarin de hartslag weer te horen is. Het is de meest logische verbinding op een album over spanningen en obsessies in het leven.
De groep werkt ruim een jaar aan het album en als de plaat in maart 1973 verschijnt, wordt die al snel gezien als een grote mijlpaal in het oeuvre van Pink Floyd. De impact van de plaat is 50 jaar na dato nog steeds even groot als bij het verschijnen. De hoes met het prisma, de hartslag aan het begin en het einde van de plaat; ze zijn onlosmakelijk verbonden met dit klassieke album. ‘Time’, ‘Money’ en ‘Us And Them’ groeien uit tot klassieke Floyd-tracks én vaste waarden in de jaarlijkse NPO Radio 2 Top 2000.
De tijdloze teksten van Waters blijven in de daaropvolgende jaren generaties aanspreken vanwege het concrete en universele karakter. Tevens markeert het album het hoogtepunt van Pink Floyd als groep. Nooit meer werken de vier bandleden zo intensief samen.
Tickets via alle theaters en www.ntk.nl
Pink Floyd Project presenteert: 50 jaar The Dark Side Of The Moon
‘Classic album The Dark Side Of The Moon blijft actueel en tijdloos’
Vijftig jaar na dato behoort The Dark Side Of The Moon nog altijd tot het rijtje bestverkochte en meest beroemde rockalbums allertijden. Het album van Pink Floyd viert Abraham, maar is vanwege de maatschappijkritische teksten misschien wel actueler dan ooit. Ook door de ogen van Pink Floyd Project: de tributeband zet het werkstuk centraal tijdens hun nieuwe theatertournee waarin muziek, tekst en spectaculaire visuals samensmelten.
In de eerste zeven jaar van haar bestaan behaalt Pink Floyd successen in Europa en Amerika met albums als Ummagumma, Atom Heart Mother en Meddle en hun indrukwekkende optredens. Maar met The Dark Side Of The Moon, uitgebracht in maart 1973, beleeft de band haar definitieve wereldwijde doorbraak. Zo staat het viertal dankzij het succes van de single Money in Amerika binnen mum van tijd in uitverkochte stadions te spelen. Pink Floyd is plotsklaps een ware million dollar act geworden.
Pink Floyd Project-bandleider André Becker: “Ik was acht jaar en maakte met The Wall voorzichtig kennis met Pink Floyd en die plaat maakte veel indruk op mij. Jaren later pakte The Dark Side Of The Moon mij écht bij de lurven. Een muzikale openbaring. Het intermenselijke thema zorgt ervoor dat dit album in mijn top 3 van béste albums blijft staan.”
Op The Dark Side Of The Moon profileert de voormalige Pink Floyd bassist en zanger Roger Waters zich voor het eerst serieus als tekstschrijver, vertelt Pink Floyd-biograaf Wouter Bessels. “Waters beschrijft de spanningen die hij als rockartiest inmiddels persoonlijk heeft ondervonden. De snelheid waarmee het leven voorbijgaat (‘Breathe’), reizen (‘On The Run’), tijd (‘Time’), de dood (‘The Great Gig In The Sky’), geld (‘Money’), menselijke tegenstellingen (‘Us And Them’) en gekte (‘Brain Damage’).”
En dan is er het geluid van de hartslag die de plaat opent en afsluit. Bessels: “Het is de meest logische verbinding op een album over spanningen en obsessies in het leven. Alle songs op The Dark Side Of The Moon zijn aan elkaar verbonden, een conceptalbum in optima forma.”
Becker beschouwt The Dark Side Of The Moon als het moment waarop Pink Floyd zich transformeert van ‘underground band’ naar ‘progressieve rockband’. Dat is ook het uitgangspunt van Pink Floyd Project in hun nieuwe show.
“In de eerste set gaan we op een muzikale zoektocht om die creatieve transformatie van Pink Floyd te illustreren. In de tweede set spelen we The Dark Side Of The Moon integraal en benadrukken we op beeldend wijze het intermenselijke thema van het album, door dit bijna angstig reëel door te trekken naar onze eigen dag van morgen.”
Maar hoe vertaal je zo’n thema naar het theater en maak je er een indrukwekkende show van? Pink Floyd Project sloeg opnieuw de handen ineen met regisseur en artistiek leider Aike Dirkzwager, die ook betrokken was bij de vorige tournee The Wall 40 Years.
,,In het eerste deel is de ontwikkeling in de beginjaren van Pink Floyd te horen. Die start bij hun oude huisbaas Mike Leonard. Één van zijn eerste ideeën was om gekleurd cellofaan voor een lamp te houden en markeerde de start van hun visuele effecten. Die ontdekkingsreis wordt op het toneel door de bandleden van Pink Floyd Project uitgebeeld, inclusief vijf camera’s. Van heel primitief naar hi-tec, van analoog naar digitaal. En alles wordt gefilmd, geprojecteerd en live uitgevoerd. Iedere show zal dus anders zijn.” Voor de visuals schakelde Dirkzwager visual artists Arjan Klerkx en Jarno Burger in.
Parallel daaraan staat de eerste helft in het teken van creëren van leven. ,,Van dode materie via primitieve cellen en botstructuren werken we toe naar levende materie: de hartslag, het begin van The Dark Side Of The Moon, als de mens als het ware wordt geboren. En die mens is ook in feite hybride: tussen vlees en bloed en algoritme.”
In het tweede deel draait het volgens de regisseur ook om de toestand van de mens anno nu. ,,Dark Side zit vol met tijdloze en actuele onderwerpen: geld, dood, macht, gekte. En zo presenteer ik het ook in deze show. In tegenstelling tot The Wall is er geen hoofdpersoon en in deze show liggen de twee helften nogal ver uit elkaar. Dat waren wel grote uitdagingen. Tekstueel is het tweede deel zeer uitgesproken, en het andere juist niet. Ik ben op zoek gegaan naar het verband tussen beide: hoe de mens zich heeft gemaakt, ontwikkeld en waartoe dat heeft geleid.”
De impact van The Dark Side Of The Moon is 50 jaar na dato nog erg groot. De door het Engelse kunstenaarscollectief Hipgnosis ontworpen hoes met het prisma, de hartslag; ze zijn onlosmakelijk verbonden met dit klassieke album. ‘Time’, ‘Money’ en ‘Us And Them’ groeien uit tot klassieke Floyd-tracks én vaste waarden in de jaarlijkse NPO Radio 2 Top 2000.
De tijdloze teksten van Roger Waters zijn volgens Bessels dermate concreet en universeel, dat ze ook toekomstige generaties zullen blijven aanspreken. “Tevens markeert The Dark Side Of The Moon zowel het commerciële als creatieve hoogtepunt van Pink Floyd als groep. Al tijdens de opnames wisten de vier bandleden dat ze iets bijzonders aan het maken waren. En daarna hebben ze nooit meer zo intensief samengewerkt.”
NIEUWS
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.